Játékelmélet és társadalom
A kurzus általános leírása és célja:

Mindennapi életünk során gyakran találjuk szembe magunkat azzal a problémával, hogy ütközik egymással az egyéni és a közösségi érdek. Például, amikor a csúcsforgalomban behajtunk (vagy sem) a kereszteződésbe, és ezzel a társainknak összesítve nagyobb időveszteséget okozunk, mint a mi egyéni időnyereségünk. Cselekvéseinket, e két érdek egymásba feszülése között, a versengés és összefogás bonyolult szövevénye jellemzi. A bosszú és a hála, az egoizmus és altruizmus, különböző szintjei áthatják egész életünket. Ezek cselekvéseink mozgatórugói a mindennapi életben, itt kereshetjük a gazdaság, a politika, a kultúra forrásait, de sajnos a háborúkat és a népirtást mozgató tényezőket is. A társadalmi együttélés komplex folyamatainak szabályozására különböző mechanizmusok alakultak ki az idő folyamán. A kurzus célja a hallgatóknak bemutatni  a cselekvéselméleti paradigmát és ennek egyik hatékony elemzési eszközét a játékelméletet, amelyet a társadalomtudományban ma széles körben használnak társadalmi mechanizmusok modellezéséhez. Az alapokról indulva, először a játékelmélet fogalmi és megoldási módszereivel foglalkozunk, majd különböző alkalmazásokat tárgyalunk sok-sok példán keresztül. Kollokviumi követelmény, hogy a hallgatók képesek legyenek társadalmi szituációk stratégiai elemzésére játékelméleti módszer alkalmazásával. 
Tematika részletes bontásban:


I. A játékelmélet mint társadalomelemzési módszer

II. A játékelmélet döntéselméleti háttere

III. A játékelmélet információs háttere

IV. A játékok osztályozása és megadási módja

V. A játékok megoldása tiszta stratégiák mellett

VI. A játékok megoldása kevert stratégiák mellett

VII. A konfliktuselemzés játékelméleti alapjai

VIII. Alkalmazások

IX. Koordinációs mechanizmusok

X. Az evolúciós egyensúly

XI. Kooperatív játékok

XII. Alkuk és árverésekA kurzushoz használható tananyagok:


Digitilis jegyzet   Málik: Political Game Theory. (Part I: Methodology). Budapest: ELTE, 2013. (angolul)


Digitilis jegyzet   Játékelméleti alkalmazások (előadást kísérő vázlat, ami az előbbi jegyzet folytatásából készült. A teljes jegyzet angol nyelven ide kattintva tekinthető meg).
- Szarajevói merénylet, 1914: megtekinthető videó
- Müncheni Egyezmény, 1938: megtekinthető videó1 videó2
- Kubai rakétaválság, 1962: megtekinthető videó1 videó2(részlet a Tizenhárom nap c. filmből)
- Hatnapos háború, 1967: megtekinthető videó
- Falklandi háború, 1982: megtekinthető videó
- Válságövezet a világban - Észak-Korea: megtekinthető videó
- A Dien Bien Phu-i csata és a Genfi Értekezlet, 1954:  cikk , a vietnámi háború politikai és történeti hátteréről szóló videó megtekinthető ide kattintvaÉrtékelés

A kollokviumi jegyért a hallgatónak egy feladatsort kell megoldani házi dolgozat keretében, amelyet a főoldalon található e-mail címre kell elküldeni a félév végén.


<< vissza a főoldalra